Home » Bodem zwembad schoonmaken: hoe doe ik dit?

Bodem zwembad schoonmaken: hoe doe ik dit?

bodem zwembad schoonmaken

Een bodem van een zwembad kan snel vies worden. Helemaal als het gaat om een buitenzwembad. Er zijn gelukkig heel wat manieren om je zwembadbodem te reinigen. In dit artikel vertel ik alles over bodem zwembad schoonmaken en bespreek ik ook hoe je een vieze bodem in de toekomst kunt voorkomen.

Waarom de boden van je zwembad schoonmaken?

Laat ik eerst starten met waarom het belangrijk is om de bodem van een zwembad schoon te houden. Allereerst is het natuurlijk geen gezicht als de bodem vol met viezigheid ligt. Even lekker een duik nemen veranderd dan al snel in even pootje baden. En dat is vaak maar beter ook: een vieze zwembadbodem kan namelijk resulteren in zwaar vervuild water. Dit kan slecht zijn voor je gezondheid.

De belangrijkste redenen op een rij:

  • Groene aanslag op de bodem voorkomen
  • Minder bacteriën in het zwemwater
  • Minder kans op ziektes

Wat voor vuil kan er allemaal in een zwembad komen?

Het is ook interessant om eens stil te staan bij wat voor soort vuil er allemaal in een zwembad terecht kan komen. Want, er is vaak veel meer vuil dan enkel het zichtbare vuil dat je op de bodem ziet liggen. Hierbij moet je denken aan huidschilfers en haren. Ook kan het zwemwater erg vet worden, waardoor het extra vuiligheid kan aantrekken. Dit kan onder meer komen als er veel gezwommen wordt met zonnebrandcrème.

Hoe maak ik de bodem van het zwembad schoon?

De grote vaag is natuurlijk hoe je de bodem van een zwembad het beste kunt schoonmaken en reinigen. Groter vuil kun je eenvoudig met een schepnet uit het zwembadvissen. Denk aan bladeren of ronddrijvend vuil. Als je echter te maken hebt met bodemvuil of groene aanslag, dan zul je toch echt een zwembadstofzuiger moeten gebruiken.

Verschillende zwembadstofzuigers per type zwembad

Welke zwembadstofzuiger je het best kunt gebruiken is afhankelijk van het zwembad dat jij hebt. En dat niet alleen: ook de aansluitingsmogelijkheden spelen een belangrijke rol. Heb je bijvoorbeeld een losstaand zwembad? Dan kun je het best gebruik maken van een elektrische zwembadstofzuiger. Bij een vast zwembad kun je een robot zwembadstofzuiger het werk laten doen en hoef je zelf het water niet in.

Daarnaast is de keuze dus ook afhankelijk van welke aansluitingen jij hebt. Wil jij de stofzuiger bijvoorbeeld aansluiten op een pomp of op een tuinslang? En heb je geen stroompunt in de buurt? Dan zul je moeten kiezen voor een zwembadstofzuiger op accu.

Voorkom een vieze bodem van het zwembad

Met een zwembad stofzuigerrobot is het schoonmaken van de zwembadbodem geen enkel probleem. Echter is het wel veel werk als je zelf aan de slag moet. Voorkomen is beter dan genezen! Met de volgende tips kun je een vieze bodem veelal voorkomen:

  • Dek het zwembad goed af als je hem niet gebruikt
  • Vis groter vuil direct uit het zwembad als je dit ziet
  • Maak de zwembadpomp regelmatig schoon

Tenslotte blijft het natuurlijk belangrijk om regelmatig de waardes van het zwemwater te checken. Want ook als je geen vuil op de bodem ziet liggen kan een schoonmaakbeurt nodig zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.