Home » Zwembadrobot

Zwembadrobot

Een zwembadrobot reinigt vaak automatisch het zwembad. Vaak rijdt een zwembad robot over de bodem en zuigt tijdens het rijden het vuil op. Dit vuil komt in automatisch in het pompsysteem van het zwembad, maar er zijn ook modellen die een reservoir hebben. Op deze pagina leggen we uit welke soorten zwembadrobotstofzuigers er zijn, wat de beste zwembadrobot is en waarop je moet letten bij het kopen van zo’n robot.

zwembadrobot
Sommige zwembadrobots kunnen ook de trap van het zwembad goed reinigen

Welke soorten zwembadrobots zijn er?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er verschillende zwembadrobots zijn. De meeste zwembadrobots werken automatisch, maar er zijn draadloze varianten, elektrische zwembadrobots en modellen die je aansluit op het filtersysteem van het zwembad. Hieronder leggen we het verschil tussen deze twee modellen uit:

  • Zwembadrobot voor het filtersysteem: deze modellen kun je aansluiten op het filtersysteem van het zwembad, vaak gewoon op de skimmers. Deze modellen werken op kracht van de pompen van het zwembad. Automatisch rijdt de robot over de bodem van het zwembad en zuigt het vuil van de bodem en dit wordt gefilterd in het filtersysteem.
  • Elektrische zwembadrobot: een elektrische zwembadrobot zijn vaak eenvoudig aan te sluiten op het netstroom. Vaak werken dit soort modellen ook met een transformator (12V) en zijn de modellen voorzien van een intern filtersysteem.
  • Zwembadrobot op accu: Deze modellen zijn voorzien van een accu, het voordeel hiervan is dat deze modellen draadloos werken en dat er geen slang in het zwembad hangt. Ook kun je deze modellen in elk zwembad gebruiken. Wel dien je rekening te houden met de gebruiksduur en een kleine opvangreservoir.

Wanneer je een filtersysteem hebt met skimmers, dan is de meest logische keuze een zwembad stofzuiger die je aan sluit op filtersysteem. Heb je een zwembad zonder automatisch filtersysteem of waarop een zwembadrobot niet aan kunt sluiten, dan zijn de elektrische zwembadrobots een goede keuze.

Daarnaast zijn er ook nog zwembadstofzuigers met verschillende functies, zo zijn er tegenwoordig ook robots met slimme functies. Deze modellen kun je koppelen met een app, waarna je ze kunt besturen of makkelijk timers in kunt stellen. Ook zijn er modellen die op een slimme manier het zwembad in kaart brengen en zo een efficiënte schoonmaakroute bepalen.

Beste zwembadrobot voor zwembad (top 5)

beste zwembadrobot
Een goede zwembadrobot kan goed navigeren en draait zichzelf niet vast in het snoer.

Er zijn verschillende soorten zwembadrobots en elke robot is weer geschikt voor een ander soort zwembad. Hieronder hebben we daarom een top 5 beste zwembadrobot gemaakt. Het verschil tussen onderstaande modellen is niet alleen de werking, maar ook de aansluiting, functies en prijs.

1. Dolphine zwembadrobot

Deze Dolphin SF40 is in onze ogen de beste zwembadrobot. Dit model is heel eenvoudig aan te sluiten en werkt met een transformator. De robot werkt met een intern filtersysteem, die je zowel voor grove materiaal als fijn materiaal te gebruiken is. Naast de bodem reinigt dit model ook de wanden en is de stofzuiger voorzien van PVC borstel die grondig reinigen. Dit apparaat wordt door consumenten erg goed beoordeeld en krijgt een goede score van gebruikers.

2. Zodiac Alpha 63 IQ Bio

Deze Zodiac Alpha 63 IQ Bio is ook een hele goede zwembadrobot. Dit model is geschikt voor het reinigen van een zwembad als zwemvijver. De stofzuiger is eenvoudig aan te sluiten op het netstroom en heeft slimme functies, waaronder Sensor Nav Sytem. Met deze functie kan de stofzuiger goed navigeren door het zwembad om zo op een efficiënte manier te reinigen.

3. Winny Optimus Eco

Deze Winny Optimus Eco is een zwembadrobot met accu. De robot gaat volledig zelfstandig te werk en zit niet vast aan snoeren. Wel dien je rekening te houden met een accuduur van 2 uur, maar dit moet voldoende zijn om heel je zwembad te reinigingen. Binnen in de robotstofzuiger zitten filters die het opzogen water filteren. Ook kan dit model de wanden van het zwembad reinigen tot het wateroppervlakte.

4. Zodiac OT 3200 Tornax PRO

Ook deze Zodiac OT 3200 Tornax Pro is een goede zwembadrobot die erg goed werkt. Het schoonmaakresultaat van dit model is erg goed, naast de bodem reinigt dit model ook de wanden. Dit model is erg licht en compact en is vrij makkelijk te reinigen. Zo heeft de stofzuiger een makkelijk te verwijderen en schoon te maken opvangreservoir.

5. Kokido Super Manga (budget keuze)

De Kokido Super Manga is een erg goede zwembadstofzuiger tegen een lage prijs. De stofzuiger werkt op een accu en heeft een gebruiksduur van 120 minuten, hierdoor is deze zwembadrobotstofzuiger geschikt voor kleine zwembaden. Deze robot kan alleen de bodem reinigen en niet de wanden. De zwembadstofzuigers van Kokido zijn daarbij ook voorzien van vinnen die automatisch de route van de robot wijzigen.

Hoe werkt een zwembadrobot?

De aansluiting van een robotstofzuiger werkt bij verschillende robotstofzuigers net weer wat anders. In de werking van dit soort modellen zit wel een overeenkomst en dat is de werking ervan. Zo zuigt een robotstofzuiger het water op via de onderzijde, vervolgens werkt de robot dit water weer naar buiten via de bovenzijde. Door het water als het ware naar buiten te duwen via de bovenzijde zorgt dit ervoor dat de robot naar beneden geduwd wordt.

Ook wordt door het waterdruk en zuigkracht de stofzuiger naar voren geduwd, waardoor deze over de bodem rijdt. Het water dat opgezogen wordt gaat door de stofzuiger heen, waarna het filter de vuilresten eruit filtert. Deze resten blijven hangen in het filter en het water gaat vervolgens gewoon weer uit de zwembadstofzuiger.

Zwembad robot kopen let hier op

Er zijn verschillende soorten zwembadrobots en elke robot is vaak weer geschikt voor een ander type zwembad. Het is daarom belangrijk dat je op bepaalde factoren let, zo zit er bijvoorbeeld verschil in het soort borstel van de zuiger. Hieronder hebben we de belangrijkste factoren op een rij gezet waarop je kunt letten bij het het kopen van een zwembad robot.

  • Soort borstel: meest voorkomende borstels zijn PVC- borstels of mousseborstels. De PVC borstels zijn ideaal voor een zwembad met een PVC, roestvrijstaal of polyester ondergrond. Heb je een zwembad met tegeltjes, dan kun je beter een zwembadstofzuiger met mousseborstel gebruiken. Een stofzuiger met mousseborstel blijft namelijk makkelijker kleven aan de bodem en wanden.
  • Aansluiting: dit is vooral afhankelijk van de situatie en voorkeuren. Je kunt kiezen voor een zwembadstofzuiger die je op een filterpomp aansluit, die werkt op netstroom of werkt met een accu. De meest eenvoudige zwembadstofzuigers zijn aan te sluiten op het netstroom.
  • Soort filters: wil je fijn of grof vuil opzuigen? Vooral wanneer je een buitenzwembad hebt kun je te maken hebben met grof vuil, kies dan voor een robotstofzuiger die grof vuil filtert. Wil je zand en fijner materiaal uit het zwembad filteren kies dan voor een fijne filter. Bij veel zwembadstofzuigers heb je voor beide de keuze, zo kun je bij de Dolphin zwembadrobot SF40 kiezen voor een fijne of grove filter.

Daarnaast zijn er ook zwembadstofzuigers met verschillende handige functies. Er zijn bijvoorbeeld modellen die je kunt koppelen met je smartphone en die zelfstandig een efficiënte schoonmaakroute bepalen.

Is er ook een geschikte zwemvijver robot?

zwemvijver robot
Er zijn ook zwemvijver robots die alg uit het water kunnen filteren.

Er zijn ook zwembadrobots die geschikt zijn voor een zwemvijver. Het vuil dat in een zwemvijver komt is net weer anders dan het vuil in een zwembad. Zo heb je met een zwemvijver vooral te maken met grof materiaal als bladeren en extra fijn materiaal als alg. De Zodiac Alpha 63 IQ Bio is een zwembadstofzuiger die geschikt is voor een zwemvijver. Dit model kan bodem, wand en de waterlijn reinigen en heeft een grote opvang en filter.

Extra tips: voor gebruik van een zwembad robotstofzuiger

Wanneer je een zwembad hebt is het zeker aan te raden deze af en toe goed te reinigen. Met een zwembadrobot kom je een heel eind en houdt je het makkelijk bij. Voor gebruik van een zwembad robotstofzuiger hebben we hieronder nog enkele tips:

  1. Spoel zwembadrobot altijd goed af na gebruik. Doe dit met gewoon water uit de kraan en niet met het zwembad water. In het zwembad zit veel chemicaliën als chloor en dit kan op den duur het apparaat beschadigen of aantasten. Het is daarom goed om de zwembadrobot na gebruik goed af te spelen met kraanwater, dit verlengt de levensduur enorm.
  2. Maak filters ook regelmatig schoon. In de filters komt het vuil terecht en wanneer dit vol raakt verliest de stofzuiger zijn kracht en maakt de stofzuiger niet goed schoon. Leeg daarom regelmatig het opvangreservoir en spoel de filters ook goed schoon.
  3. Gebruik een losse zwembadstofzuiger voor het reinigen van hoekjes en moeilijkbereikbare plekken. Hoewel een zwembad robot op de meeste plekken reinigt, worden moeilijkbereikbare plekken overgeslagen. Het kan daarom handig zijn om een losse zwembadstofzuiger op accu te gebruiken voor hoekjes en langs trappetjes.
  4. Kies voor een betrouwbaar merk met garantie: wanneer je kiest voor een betrouwbaar merk krijg je vaak garantie en extra service wanneer het apparaat onverwachts kapot gaat.

FAQ: Veel gestelde vragen over zwembadrobots

Hoelang duurt een programma bij een zwembadrobot?

Dat verschilt per model, zo zijn er robots die pas stoppen als ze elk plekje hebben gehad. Ook zijn er robots die ongeveer 2 tot 4 uur lang door het zwembad rijden en vervolgens automatisch stoppen.

Hoe vaak moet een robot in het zwembad?

Dit verschilt aan hoe vaak het zwembad gebruikt wordt en vies is. Gemiddeld wordt aangeraden dit zo’n twee keer per week te doen. Laat de zwembad robot ook stofzuigen wanneer het zwembad helemaal niet gebruikt wordt, want ook dan komt er vuil op de bodem.

Hoelang gaat een zwembadrobot mee?

Het ligt eraan hoe vaak je de robot gebruikt. Met een normaal gebruik is de levensduur van een robot zo’n 5 jaar en ook dit verschilt per merk en robot. Let bij het kopen van een nieuwe zwembad robot dan ook op de garantie van de leveranciers.

Hoe werkt een een robot voor zwembaden?

De robot zuigt water op en neemt daarbij ook het vuil mee. Vervolgens blaast de robot dit water weer uit en dit zorgt ervoor dat de robot naar beneden gedrukt wordt en op de bodem blijft. Het vuil wordt opgevangen in het filtersysteem van de robot of van je zwembad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *