Home » Zwembadstofzuiger kopen, waar op letten?

Zwembadstofzuiger kopen, waar op letten?

Heb je een zwembad dan is het belangrijk dat je deze af en toe goed schoonmaakt. Hoewel veel zwembaden voorzien zijn van goede filtersysteem, dien je het zwembad ook te stofzuigen. In het zwembad komt namelijk veel vuil denk bijvoorbeeld zand en dit zakt naar de bodem, het filtersysteem kan dit niet reinigen. Ook wanneer je geen filtersysteem hebt kan een zwembadstofzuiger een totaal oplossing zijn. Maar welke zwembadstofzuiger moet je dan kopen en waarop kun je letten? Als je geen flauw benul hebt welke zwembadstofzuiger je moet hebben dan is deze blog bedoeld voor jou. In het onderstaand bericht vertellen we hoe een zwembadstofzuiger werkt, welke modellen er zijn en waar deze voor geschikt zijn. Uiteindelijk hopen we met een vergelijkingstabel een goede zwembadstofzuiger voor jouw situatie voor te schotelen.

Het belangrijkste van het kopen van een zwembadstofzuiger is de aansluiting, deze verschilt per situatie. De beste zwembadstofzuigers kun je bijvoorbeeld aansluiten op het pompsysteem van het zwembad. Heb je geen pompsysteem dan zijn er ook andere zwembadstofzuigers die bijvoorbeeld werken op accu.

zwembadstofzuiger kopen
Het vuil dat op de bodem ligt kan niet gefilterd worden door het pompsysteem, je hebt dan echt een zwembadstofzuiger nodig!

Inhoud van dit bericht:

Wat is een zwembadstofzuiger?

Iedereen is welk bekend met een standaard stofzuiger, deze zuigt lucht in en neemt daarmee zoveel mogelijk vuil mee waarna dit opgevangen wordt in een stofzuigerzak. Een zwembadstofzuiger werkt onderwater en kan daardoor geen lucht naar binnen zuigen. Wel kan een zwembadstofzuiger water naar binnen zuigen ook hiermee probeert een zwembadstofzuiger zoveel mogelijk vuil naar binnen te zuigen. Omdat de stofzuiger ook water naar binnenzuigt gaat het filteren van het vuil net even anders. Het verschilt per soort zwembadstofzuiger hoe deze het vuil opzuigt. Zo kun je bij de ene stofzuiger een filter plaatsen bij de uitlaat en deze uitlaat ligt zelf vervolgens ook in het zwembad. Ook zijn er zwembadstofzuigers die het water opvangen in een opvang (kabine) deze leeg laten lopen en vervolgens het vuil eruit filteren.

Verschillende zwembadstofzuigers

Zoals je in de inleiding al hebt kunnen lezen zijn er verschillende soorten zwembadstofzuigers. Het verschilt per situatie welke voor jou geschikt is, zo kun je een filtersysteem hebben waarop een zwembadstofzuiger aangesloten kan worden. Heb je geen filtersysteem dan zijn er ook andere alternatieven, hieronder sommen we de verschillende zwembadstofzuigers op:

  • Zwembadstofzuiger op accu: deze modellen zijn voorzien van een accu en zijn vaak klein en compact. Deze modellen zijn vooral geschikt voor kleine zwembaden.
  • Zwembad stofzuiger op pomp: deze modellen kun je aansluiten op de pomp van het zwembad. Op de kracht van de pomp kan de stofzuiger zuigen. Het opgezogen vuil gaat direct naar het filtersysteem en wordt daar gefilterd.
  • Zwembadstofzuiger op tuinslang: deze stofzuiger sluit je aan op een tuinslang die verbonden is met kraan. Door de kraan aan te zetten stroomt er waterdoor de slang, waarna de stofzuiger zichzelf vacuümtrekt en het vuil naar binnen zuigt.
  • Elektrische zwembad stofzuiger: ook zijn er zwembadstofzuigers die werken met een stekker, dit zijn de modellen die het meest weg hebben van een normale stofzuiger. Deze stofzuigers worden vooral veel gebruikt voor buitenzwembaden en vijvers.

Ook is er sinds kort een nieuw model bijgekomen en erg populair: de zwembadrobot. Deze stofzuigers gaan volledig automatisch te werk en rijden over de bodem van het zwembad. Er zijn ook modellen die over de zijkanten kunnen rijden van het zwembad. Vaak rijden zwembadrobots willekeurig over de bodem en werken ze op een timer.

zwembadrobot kopen
Een zwembadrobot sluit je aan op het filtersysteem van het zwembad, waarna de robot automatisch aan het werk gaat.

Waarop kun je letten bij het kopen van een nieuwe zwembadstofzuiger?

Bij het kopen van een zwembadstofzuiger is het belangrijk dat je rekening houdt met de situatie. Zo is het allerbelangrijkst dat je weet wat de mogelijkheden zijn voor jou en of het überhaupt mogelijk is om een specifiek model te gebruiken. Heb je geen ingebouwde pomp en filtersysteem dan kun vallen de opties; zwembadrobot en de modellen die werken op een pomp af. Daarnaast kun je rekening houden met de volgende punten:

  1. Houdt rekening met het materiaal van het zwembad: ook het materiaal van het zwembad is erg belangrijk. Heb je bijvoorbeeld een zachte of een harde ondergrond? Zo zijn er zwembadstofzuiger die niet geschikt zijn voor zachte zwembaden (opblaas zwembad). Gebruik deze modellen hier niet voor want dit kan het zwembad beschadigen.
  2. Buiten of binnen: ga je de zwembadstofzuiger gebruiken voor een binnen- of buitenzwembad? Houdt hierbij rekening dat het vuil wat je opzuigt ook kan verschillen. Zo zijn er in een buitenzwembad veel bladeren te vinden en binnen vooral veel zand. Bladeren zijn over het algemeen wat groter en daardoor dien je ook een zwembadstofzuiger te hebben met een grotere zuigmond. Binnen kun je dan weer beter een zwembadstofzuiger met een kleine zuigmond gebruiken voor het opzuigen van klein vuil als zand.
  3. Maten van het zwembad: let bij het kopen van een zwembadstofzuiger ook de lengte en de diepte van het zwembad. Heb je een diep zwembad dan kun je verschillende zwembadstofzuigers niet gebruiken en dien je een stofzuiger met een stil te hebben.
  4. Hoe filtert de stofzuiger: ook zit er veel verschil in de wijze van filteren van het zwembad. Er zijn zwembadstofzuiger die het vuile water direct in het afvoer weg werken, maar ook die het water filteren en direct terug geven aan het zwembad. De stofzuigers die water in het afvoer wegwerken zijn niet echt waterbesparend.

Verder kun je ook nog rekening houden met de prijzen van zwembadstofzuigers, zo is een zwembadstofzuiger die op een tuinslang werkt het laagst geprijsd en een zwembadrobotstofzuiger het hoogst geprijsd. Ook zitten in deze verschillende modellen veel prijsverschil en dien je voor sommige modellen weer extra accessoires aan te schaffen, denk aan een telescopische steel.

Conclusie: tabel met verschillende zwembadstofzuigers

Mocht het nog niet duidelijk zijn welke soorten zwembadstofzuigers er zijn, dan lees je hier alles over welke zwembadstofzuiger moet ik kopen? Ook vind je het in het tabel hieronder een duidelijk overzicht van de verschillende zwembadstofzuiger. Hierin staat waarvoor welk model geschikt is, wat ongeveer het adviesprijs is en welk model je kunt gebruiken.

ModelSoortGeschikt voorAdviesprijs
Kokido Tesla 30Op accuKleine zwembaden, opblaas zwembaden€115
Zwembadreiniger van Ubbink Op pompGeschikt voor grote zwembaden met filtersysteem€150
Ubbink VacuProCleanerElektrischGeschikt voor middelgrote zwembaden€130
Sance zwembadstofzuigerOp tuinslangGeschikt voor middelgrote zwembaden€45
Zodiac Alpha 63 IQ BioRobotGeschikt voor grote zwembaden met filtersysteem€1950

Het belangrijkste bij het kopen van een zwembadstofzuiger is dus afhankelijk van jouw situatie. Zo is de aansluiting van belang, maar ook het soort zwembadstofzuiger. Sommige zwembadstofzuigers zijn niet in elke situatie geschikt en werken net weer anders.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *